Supply chain & operations management

Optimale afstemming binnen jouw organisatie en netwerken

Supply Chain & Operations Management (SC&OM) omvat de nauwgezette coördinatie en het toezicht op processen die betrokken zijn bij de productie en levering van goederen en diensten, van leveranciers tot klanten. Dit vereist de naadloze integratie van activiteiten in de supply chain en operationele processen, met als doel verbeterde efficiëntie, kostenreductie en algehele prestatieverbetering.  

Succesrijke ondernemingen moeten hun producten en diensten leveren tegen concurrerende prijzen en daarnaast letten op levertijd, kwaliteit en flexibiliteit. Binnen deze context zorgt SC&OM niet alleen voor optimale samenwerking tussen verschillende bedrijfsonderdelen, maar ook voor een harmonieuze samenwerking met partners. Hierbij wordt real-time informatie-uitwisseling gefaciliteerd. Het bereiken van deze complexe orkestraties is sterk afhankelijk van robuuste softwareondersteuning en een diepgaand begrip van supply chain & operations principes. 

Supply chain & operations management

Waarom is Supply Chain & Operations Management zo belangrijk?

Optimaal gestroomlijnde supply chain en operations helpen bij:   

Een optimale market performance en klant performance.

De klant kan op je rekenen door productbeschikbaarheid en korte of gewenste levertijden, maar ook door leverbetrouwbaarheid.  

Het bereiken van interne optimalisatie.

Maximaliseren van het gebruik van de resources; zowel mensen als machines.  

Minimaal beslag op het werkkapitaal door een beter beheer van voorraad en ‘work-in-progress'. 

Procesinnovatie, zowel naar leverancier als naar de klant.

 Denk hierbij aan het bewaken van voorraden door de leverancier of optimale beschikbaarheid voor jouw klanten, bijvoorbeeld via Vendor Managed Inventory-systemen en leveranciersportalen om optimale productbeschikbaarheid te waarborgen. Ook spelen tools zoals product configuratoren een rol in het stroomlijnen en verminderen van kosten in het offerte- en verkoopproces. 

Verkrijgen van inkoopkracht en betere relaties met leveranciers.
Fiscale optimalisatie

Bij ondernemingen met diverse internationale productie- en handelsmaatschappijen, kan de totale belastingdruk ook worden geminimaliseerd door slimme supply chain technieken. 

Verbeter je supply chain & operations én je positie

Mobina combineert haar kennis van IT met jarenlange ervaring in consultancy en supply chain-projecten. Dat maakt ons de ideale partner om jouw supply chain en daarmee je organisatie een boost te geven.  Mobina’s aanpak kenmerkt zich door het bewust maken van de mogelijkheden dat een verbeterd Supply Chain Management biedt. Wij schetsen de kracht van onze aanpak in vier punten.

Bepalen en bewaken van betrouwbare levertijden

 In een optimale supply chain is de afgifte van levertijd eenvoudig en betrouwbaar. Vind jij levertijdafgifte niet zo simpel? Wij kunnen onze klanten op een praktische manier helpen om hier verbetering in aan te brengen.  

Frameworks

 Bij Mobina bespreken wij de besturing en bewaking van de supply chain niet in processen, maar in frameworks of logistieke concepten. Hiervoor is in de jaren ’80 al de basis gelegd door Romme en Hoekstra in het zogenoemde KOOP, KlantOrderOntkoppelPunt. Een krachtige aanpak, welke Mobina met succes in de praktijk toepast.  

De klant(order) traceren in de hele keten

 Werkt jouw bedrijf op klantorder? Dan is het cruciaal dat in de hele supply chain de klantorder getraceerd kan worden. Dat is zeker belangrijk als jouw klant ook nog de uitvoering van het product of de service bepaalt. Het traceren van de klantorder wordt ook wel ‘pegging’ genoemd. De kwaliteit van de informatiesystemen bepaalt of ‘pegging’ mogelijk is.  Is dat niet het geval, dan sluit dikwijls het ERP niet optimaal aan bij de kern-kenmerken van de onderneming. Hier kan Mobina een oplossing bieden.   

 Kennis over SC&OM overdragen 

Mobina hecht veel belang aan het overdragen van kennis over Supply Chain & Operations Management naar de medewerkers in relevante functies. Bepakt met deze kennis kunnen mensen met elkaar gaan denken, analyseren en werken aan verbeteringen.  Binnen ons team is samenwerking met lectoren van Hogescholen, die veel ervaring hebben met trainingsprogramma's. 

Benieuwd hoe wij snel kunnen helpen?

Een selectie van onze oplossingen:

Wil je korte, betrouwbare levertijden snel kunnen afgeven? En wil je optimaal gebruik maken van je resources? Een logistiek concept kan jou hierbij helpen. 

Een logistiek concept ontwikkeld met Mobina, brengt de hele fysieke goederenstroom in kaart, van leverancier tot de klant. Vervolgens kijken we hoe je de klantorder en de goederenbeweging kunt besturen. Welke planningsfuncties hebben we nodig en hoe hangen die samen? Dit logistiek concept maakt inzichtelijk hoe sales, engineering en supply chain zijn geïntegreerd. Verschillen tussen bijvoorbeeld engineer-to-order en configure-to-order worden inzichtelijk en behapbaar. Door het logistiek concept te evalueren, kun je de optimale balans zoeken tussen materiaal, capaciteit en activiteiten en kun je sneller betere en betrouwbare levertijden afgeven. Je richt jouw supply chain zo optimaal mogelijk in voor de beste klantperformance. 

Traditionele verkoopmanieren werken op dit moment niet goed meer. Het is het belangrijk andere manieren te zoeken om met je potentiële klanten in contact te komen. En natuurlijk wil je voorblijven op je concurrenten. Een digitaal verkoopkanaal is hier dé oplossing voor. Jouw potentiële klanten kunnen jou al vinden via het web en zich oriënteren op het product. Door goed in te spelen op de klantwens en gebruik te maken van innovatieve technieken, kun je daarna alsnog contact komen met deze prospects. 

Mobina heeft de Quick Scan digitaal verkoopkanaal ontwikkeld. Met deze Quick Scan weet je binnen enkele uren waar je staat en waar je heen wilt.  Je krijgt een voor jou op maat gemaakte ‘roadmap’ van zes maanden waar je meteen mee aan de slag kan.  Hierna sluit jouw digitaal verkoopkanaal aan bij de wensen van je prospects. 

Wat levert het jou op als klant?

Supply chain

Door onze incrementele aanpak wordt elke stap in het initiatief voor verbetering van de supply chain en operations, gedreven door de business case. De benodigde investeringen worden continu gespiegeld aan de opbrengsten. De opbrengsten groeperen we in heldere categorieën: 

Een boost geven aan jouw supply chain & operations?