Broshuis schakelt door naar de toekomst

Broshuis BV schakelt door naar de toekomst

Het proces met Mobina heeft Broshuis in korte tijd in staat gesteld solide keuzes te maken om er een toekomstbestendig bedrijf van te maken. “Nog even en Broshuis is klaar voor de komende 130 jaar”, zegt Sjoerd Dekker CFO Broshuis BV.

Over Broshuis
 • Broshuis BV is een familiebedrijf, opgericht in Muiden (1885) en later verhuisd naar Kampen.
 • Met ruim 130 jaar ervaring is het de oudste fabrikant van opleggers voor speciaal transport en containerchassis.
 • Doelmarkten: Europese bouw en infra; defensie; transport van boten, containers, landbouwwerktuigen, treinen en trams, windturbines.
 • Omzet van € 60 miljoen in 2016.
 • 320 medewerkers.
 • Kernwaarden: veiligheid, kwaliteit, innovatie.
Broshuis

‘Deze markt verandert snel: kortere doorlooptijden, snellere en betere machines, prijsdruk als gevolg van robotisering. We verwachten de komende jaren een shake-out. Broshuis’ ambitie is om daaruit tevoorschijn te komen als een van de wereldwijde topspelers in specialistisch en innovatief maakwerk. Over vijf à tien jaar zien we graag een kostprijsreductie van 10 tot 15%, waarbij 90 tot 95% van onze trailers binnen twee maanden vanaf op de weg rijden. Begin 2017 besloten we daarom met Mobina in zee te gaan.’ 

Sjoerd Dekker, CFO Broshuis BV 

Broshuis trailer

De uitdaging

 • Na de economische crisis in 2008, ging Broshuis over van het produceren van generieke producten naar maatwerk op klantbestelling .
 • Een fabrieksombouw bracht het bedrijf veel succes en een groeiend marktaandeel als maatwerkspecialist.
 • Begin 2017 was het tijd voor een strategieherziening om het groeipotentieel te realiseren en tegelijk in te spelen op de ingrijpende marktveranderingen.
 • De traditionele procesinrichting en manier van werken bleek zoveel verandering en groei niet aan te kunnen, terwijl ook het ERP-systeem aan vervanging toe was .

‘Deze markt verandert snel: kortere doorlooptijden, snellere en betere machines, prijsdruk als gevolg van robotisering. We verwachten de komende jaren een shake-out. Onze ambitie is om daaruit tevoorschijn te komen als een van de wereldwijde topspelers in specialistisch en innovatief maakwerk. Over vijf à tien jaar zien we graag een kostprijsreductie van 10 tot 15%, waarbij 90 tot 95% van onze trailers binnen twee maanden vanaf op de weg rijden. Begin 2017 besloten we daarom met Mobina in zee te gaan.’ 

Sjoerd Dekker, CFO Broshuis BV 

Het resultaat

Na ongeveer een half jaar onlineonderzoek, discussie en sparren via de Mobina-webapplicatie heeft Broshuis onder meer de volgende uitkomsten: 

 • Oplossingsrichtingen: Er ligt een aantal goed onderbouwde oplossingsrichtingen die een routeschets vormen voor de komende jaren.

 • De kans op foute beslissingen, bijvoorbeeld bij het selecteren van een ERP-systeem en het renoveren van de IT-infrastructuur, teruggebracht tot het minimale.

 • Broshuis is klaar voor een herpositionering: van een traditioneel manufacturing bedrijf transformeert het naar een slimme organisatie met razendsnelle, verspillingsvrije en zeer wendbare productieprocessen. Een bedrijf dat bovendien inspeelt op de stijgende klantbehoefte aan maatwerkoplossingen.

 • De basis is gelegd voor een nieuwe digitale infrastructuur, inclusief ERP-systeem, dat alles met alles verbindt. Zodat Broshuis ook in de toekomst de kracht en de souplesse zal hebben om hun belofte waar te maken.

Begin 2020 is Broshuis succesvol live met hun nieuwe ERP-pakket ‘Infor LN’. Meer over dit project en de rol van Mobina kun je lezen in dit artikel van de Enterprise Times UK. 

‘Het proces met Mobina heeft ons in korte tijd in staat gesteld solide keuzes te maken die ons een toekomstbestendig bedrijf maken. In 2018-2019 staan wij voor de enorme uitdaging om die keuzes te gaan uitvoeren: één van de vier voorgeselecteerde ERP-systemen aan boord nemen, onze engineeringcapaciteit uitbreiden en omvormen, de processen herinrichten. In tijden als deze heeft iedereen z’n meningen en gevoelens over waar je met je bedrijf heen moet. Mobina zorgt voor objectivering en onderbouwing, helpt je goede keuzes te komen. Nog even en Broshuis is klaar voor de komende 130 jaar.’  

Sjoerd Dekker, CFO Broshuis BV 

Ook een toekomstbestendig en competitief bedrijf?