Doorgronden van de impact van Brexit op de operatie van het bedrijf

Geschreven door Jochem Verburg

Na de stemming afgelopen week in het Britse parlement stevent de Brexit nu echt op een climax af. Veel bedrijven wachten al een tijdje af welk Brexit-scenario realiteit wordt alvorens zich voor te bereiden. Nu lijkt het no-deal scenario toch bijna een zekerheid en is het nog maar 2 maanden tot de Brexit een feit wordt op 29 maart aanstaande. Dit gaat een grote impact hebben op veel bedrijven die al dan niet direct internationaal zakendoen. Hoe kun je in die korte tijd toch nog zo goed mogelijk voorbereiden?

Er doen veel checklists de rondte over wat er allemaal moet gebeuren. Echter zijn deze vaak gericht op business controllers en fiscalisten. De impact van een harde Brexit eindigt echter niet daar. Het is daarom belangrijk te analyseren hoe de rest van de organisatie geraakt wordt. Welke gevolgen kunnen bijvoorbeeld vertragingen hebben voor het naleven van contracten met klanten? En zijn er leveranciers die goederen leveren vanuit het Verenigd Koninkrijk en hoe kritisch zijn die voor de (productie)planning? Het is belangrijk om deze zaken te analyseren en te beoordelen wat het meest urgent is.

Zodra de meest urgente zaken afgehandeld zijn en de grootste klappen opgevangen zijn, is het tijd om verder te kijken naar optimalisatie voor de nieuwe situatie. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de logistiek? Is het nuttig om een deel van de productie of voorraad naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen? Kunnen overheadkosten gedrukt worden door grotere leveringen in één keer te doen? Dit zijn allemaal zaken die impact hebben op de gehele organisatie. Verkoop, planning, productie, inkopers; het is belangrijk om van alle disciplines mensen te betrekken om zowel een goed idee te krijgen van welke oplossingsrichtingen er zijn en welke gevolgen dat heeft.

Digitale hulpmiddelen zoals besproken in de vorige blog, kunnen zeker helpen om in korte tijd de organisatie klaar te stomen. In de huidige situatie zijn alle werknemers vaak al druk genoeg met hun dagelijkse werkzaamheden. Het is dan ook moeilijk om mensen vaak genoeg bij elkaar te krijgen in een kort tijdsbestek om een goede inventarisatie te maken. Via een digitale samenwerkingsomgeving kan men dan toch op elkaars ideeën voortborduren, ieder op zijn eigen moment.

Al met al is het nu echt tijd om aan de slag te gaan met het verlagen van de impact van de Brexit. Om dit snel en effectief te kunnen doen, hoef je niet alleen maar te denken aan traditionele werkgroepen en vergaderingen. Om toch alle stakeholders in het proces te betrekken, kunnen deze traditionele methoden prima aangevuld worden met digitale samenwerking.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen

Ook een toekomstbestendig en competitief bedrijf?