Drie alternatieven bij een tekort aan vakpersoneel

Zelden is er zo een tekort aan vakpersoneel geweest. In alle sectoren dringt deze krapte zich aan, maar in de bouw en industrie is het tekort nog groter. Vakpersoneel zoals lassers, elektriciens, machinemonteurs, maar ook softwareontwikkelaars en engineers zijn bijna niet te krijgen. En de instapdrempel is hoog, in deze sectoren moet personeel eerst grondig – technisch – worden opgeleid. Het plaatsen van een extra vacature gaat jouw probleem dan ook niet oplossen. Wat kan je dan wel doen? In deze blog noemen wij drie alternatieven bij een tekort aan vakpersoneel.

1 - Meer omzet draaien met jouw huidige mensen

Om meer werk gedaan te krijgen kan je meer mensen aannemen. Maar wat als je deze mensen niet kunt vinden? De beste oplossing is dan om meer omzet te draaien met jouw huidige mensen. Niet door ze veel overuren te laten draaien, maar door ze productiever te laten werken. Dit is mogelijk door het goed inrichten van je processen en bijbehorende IT-ondersteuning. Door organisatorische processen te stroomlijnen kunnen inefficiënties in het proces worden geëlimineerd. Ook door de bijbehorende software, denk aan business applicaties zoals ERP, CRM en PDM goed in te richten, kan veel handwerk vervangen worden. Handmatige acties of extra communicatie kunnen zo sterk worden verminderd. Zoals de extra telefoontjes en de vele e-mails tussen verkoop binnendienst en de fabriek. In plaats van veel geld te stoppen in recruitment en extra personeel, kan je ook investeren in een landurige oplossing waar je zelf controle over hebt.

2 - Efficienter werken en meer klanten bedienen met PDM of PLM

Ontwerpen van machines, producten en dergelijke worden doorgaans digitaal vastgelegd, bijvoorbeeld in een CAD-systeem. Als jouw medewerkers in het veld kunnen vertrouwen op de data in het systeem kunnen deze efficiënter werken en meer klanten bedienen. Dit vraagt doorgaans om een volgende stap voor het beheren van je product data: een Product Data Management (PDM)- of Product Lifecycle Management (PLM)-systeem. Deze systemen ondersteunen niet alleen bij het onderhouden van product data (revisiebeheer), maar ook bij het gestructureerd bewaren van de product data. Dit biedt vele mogelijkheden, waaronder het werk voor field en service engineers vereenvoudigen. Data uit nieuwe, maar ook oude installaties kan eenvoudig worden opgevraagd. Geavanceerde systemen bieden ook mogelijkheden tot het toevoegen van handleidingen, instructievideo’s, AR-toepassingen, IoT-toepassingen en dergelijke. Bovendien kan het inzetten van deze systemen leiden tot een hogere klanttevredenheid.

 

Tekort aan vakpersoneel product data

3 - Inzetten van smart manufacturing bij tekort aan vakpersoneel

We worden bedolven onder termen als robotisering, AI, AR/VR, IoT en ga zo maar door. Lang niet al deze moderne technologieën zijn per se nuttig voor jouw bedrijf. Toch kunnen deze daadwerkelijk helpen bij een tekort aan vakpersoneel. Zo kunnen robots of co-bots personeel in de productielijn aanvullen, kunnen mensen in het veld of aan de productielijn efficiënter werken door Augmented Reality en Virtual Reality (AR/VR). En kan Internet of Things (IoT) ervoor zorgen dat je meer uit jouw huidige machines kan halen. Elke investering moet gepaard gaan met een goede business case en dit is niet altijd eenvoudig voor deze technologieën. Maar in een periode waar de markt er is, maar de mensen er niet zijn om de markt te bedienen, zijn deze investeringen sneller rendabel.

Investeren op een andere manier

De drie alternatieven die wij hierboven hebben genoemd, zijn allemaal manierem om toch de markt te bedienen en meer omzet/winst te behalen in een periode waar personeel niet te vinden is. In de kern hebben de drie opties hetzelfde streven: radicale productiviteitsverbetering per gekwalificeerde medewerker. Allemaal gaan ze gepaard met een investering. In geld, maar ook in tijd. Maar deze investeringen hebben allemaal lange termijns-effecten. Waar je recruitementkosten nuttig zijn zolang je het personeel weet te vinden en vast weet te houden, zorgen deze investering voor meer rendement op de lange termijn.

Tekort aan vakpersoneel lasser

Kamp jij ook met een personeels-tekort?

Kampt jouw bedrijf ook met een personeelstekort? Wil jij eens sparren met een deskundige partij over een van deze alternatieven? We kunnen je adviseren op het gebied van het stroomlijnen van organisatorische processen, de inzet van applicaties als PDM of PLM en het inzetten van moderne technologieën. We komen graag vrijblijvend (digitaal) bij je langs om de mogelijkheden met elkaar te verkennen.   

Mobina  
Mastering complexity  

Ook een toekomstbestendig en competitief bedrijf?