In memoriam: prof. dr. ir. J.C. (Hans) Wortmann

Onvermijdelijk maar toch met intens verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze collega en inspirator Hans Wortmann, emeritus-hoogleraar Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Eindhoven.

In de jaren ’80 en ’90 heeft Hans vanuit Eindhoven, samen met onder andere Will Bertrand een unieke visie en concepten ontwikkeld op, wat is gaan heten de ‘klantordergestuurde logistiek’. In het verlengde hiervan is Hans heel bepalend geweest in wat deze aansturing voor de informatiesystemen van apparaten- en machinebouwers betekent. Enterprise Information Systems (EIS) was dan ook helemaal Hans’ zijn ding. In de jaren ’90 was Hans voor de logistieke adviesgroep van Ernst & Young Management Consultants een belangrijke docent en coach. Vele bedrijven in Nederland hebben we met zijn inzichten versterkt.

Niet in de laatste plaats vinden we de visie van Hans terug in de ERP-software van destijds de firma Baan, wat heden ten dage Infor LN is. De opzet van deze software blijft uniek voor het ondersteunen van bedrijfsprocessen binnen de complexe toestellenbouw. Hans is een hoeksteen geweest in de kennis omtrent dit type industrie waarmee de Nederlandse wetenschap, de professionele dienstverlening en de softwarehuizen een unieke plaats in de wereld hebben ingenomen, en nog steeds innemen.

Toen we ruim 5 jaar geleden met Mobina startten, was Hans er vrijwel vanaf het eerste uur bij. Hij is van onschatbare waarde geweest om onze kennis op typologie van industriële bedrijven en wat dat betekent voor de informatiehuishouding scherp te krijgen. Het gevolg is dat wij bedrijven snel en van de beste oplossingen kunnen voorzien en ze daarmee sterk maken in de internationale concurrentie.

Hans was cruciaal voor ons succes. En hij genoot met volle teugen van het werken in een jong en dynamisch team. Kennis overdragen en mensen coachen in een warme, sociale omgeving: elkaar inspireren, inhoudelijke bomen opzetten, dat alles typeert Hans. De passie en toewijding waarmee Hans dit deed is voor ons een grote bron van inspiratie. Hans heeft bij ons allen een bijzondere plek in ons hart veroverd.

Onze gedachten zijn bij Maritza en zijn kinderen. Dank voor alles, Hans.

Alle medewerkers en associates van Mobina.

Hans Wortmann professionals Mobina