Diverse apparaten- en machinebouwers bewegen zich naar een zogenoemd Configure-to-Order (CtO) businessmodel. Voor zover de transitie al niet in gang is gezet, wordt deze overwogen en gepland. Er zijn diverse redenen om naar CtO te gaan. In veel gevallen is het doel een hoger rendement op klantorders dan in de traditionele projectmatige aansturing of een betere schaalbaarheid van de bedrijfsprocessen.
Uitdagingen bij het afgeven van levertijden
Elk maakbedrijf dat op klantorder produceert, kent deze uitdagingen omtrent levertijden:
- Kortere levertijden willen bieden
- Zorgen voor betrouwbare levertijden
- Snel kunnen afgeven van een levertijd.
Als bedrijven moeten aanbieden of een wanneer een prospect om een levertijdindicatie vraagt, moet de planningsfunctie een betrouwbare levertijd kunnen afgeven. De snelheid van levertijdafgifte en de betrouwbaarheid van deze levertijd is een test voor het logistieke concept van de onderneming. De afgifte moet snel en komen vanuit één bron binnen de onderneming. Als vele telefoontjes en overleggen nodig zijn om tot een gok voor een levertijd te komen, dan is er iets niet in orde.
Nieuwe manier van denken en werken
In een CtO-omgeving worden levertijden gedomineerd door de beschikbaarheid van capaciteit. Levertijdafgifte kan krachtig plaatsvinden door te concentreren op de bottleneck-capaciteit. Vaak is de eindmontagelijn de kritische capaciteit. In een ideale situatie worden levertijden bepaald door reserveren van een vrij ‘slot’ in de assemblagelijn voor de configuratie van die specifieke klant. De klantorder wordt als het ware via een dergelijke slot vastgezet in de tijd. De overige stappen in de supply chain voor die klantorder zijn daarvan afhankelijk. De MRP – Material Requirements Planning – functie rekent vanuit de vastgezette klantorder.
De meeste bedrijven die zich bewust raken van de centrale rol van capaciteitsplanning in hun supply chain, lopen vaak ook direct tegen de grenzen van hun ERP-systeem bij de ondersteuning van levertijdafgifte. De meeste systemen zijn primair gebaseerd op materiaal-stroomcoördinatie, waarbij de MRP-functie een centrale rol vervult. Inzicht in de capaciteitsbelasting kan meestal pas worden verkregen nadat een MRP-run is doorgevoerd. Dat is eigenlijk tegenovergesteld van wat we graag als capaciteitsplanningsalgoritme zouden zien in een CtO-setting. Om dit te ondervangen met een elektronisch planbord brengt vaak niet de verlichting die men beoogt. Dergelijke software apps zijn moeilijk te integreren met ERP. Hun primaire doel is het gedetailleerd plannen van werkplaatsorders. Echter, wat wij nodig hebben is een capaciteitsplanning die binnen ERP volledige geïntegreerd is op hetzelfde planningsniveau als MRP. Dus helaas moeten bedrijven nogal creatief zijn met een bestaand ERP om een capaciteitsplanningsfunctie voor een betrouwbare systematiek van levertijdafgifte adequaat te implementeren. Het goede nieuws is wel dat ERP-aanbieders de wereld van CtO volop ontdekken. Deze aandacht zal ongetwijfeld leiden tot het ontwikkelen en aanbieden van bruikbare planningsfuncties.
Hoe kunnen wij jou helpen?
Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen