Low-code applicaties: een voorbeeld IT-landschap uit de praktijk

Is er voor jouw bedrijf maatwerk ontwikkeld in bestaande applicaties zoals ERP? Hoogst waarschijnlijk wel, want dat is decennialang dé manier geweest om het systeem te laten aansluiten op de manier van werken van een bedrijf. Je had een of enkele grote systemen in je IT-landschap die helemaal naar wens voor jouw bedrijf geconfigureerd waren en waar nodig van vergaande stukken maatwerk waren voorzien. Het zorgde voor een hogere acceptatiegraad, maar ook voor een aantal flinke nadelen. In onze vorige blog hebben we toegelicht waarom dat nu geen verstandige keuze meer is. Ons advies luidt: gebruik bestaande, standaard business applicaties om jouw data in op te slaan en de primaire processen te ondersteunen. Ontwikkel vervolgens een set van low-code applicaties boven op deze bestaande systemen in je IT-landschap voor een flexibele, schaalbare en kosteneffectieve schil rondom deze business applicaties.

Maar hoe gaat die er dan aan toe in de praktijk? Hoe ziet de mix met tussen business en low-code applicaties eruit? In deze blog geven we een voorbeeld IT-landschap van een maakbedrijf die zowel business als low-code applicaties gebruikt, incl. de overwegingen om voor het een of het ander te kiezen. 

IT-landschap: business applicaties

Dit maakbedrijf heeft 200 medewerkers, verdeeld over twee vestigingen. Bij dit bedrijf gebruiken ze drie business applicaties: ERP, CRM en PLM.

  1. ERP wordt gebruikt voor het invoeren van de verkooporders, het inkopen van materialen, plannen en verwerken van de producties en het versturen van de producten aan de klant.
  2. Het CRM-systeem van de klant wordt gebruik door de salesafdeling voor het tracken van de sales funnel. Ook offertes worden opgesteld in het CRM. Alleen de contacten en klanten worden uitgewisseld met ERP. Alle productprijzen worden handmatig in CRM gezet.
  3. Dit maakbedrijf maakt gebruik van een PLM-systeem voor engineeren en
    onderhouden van de producten. Dit systeem wordt gebruikt door engineering. Bij het uitvoeren van services wordt het PLM-systeem niet gebruikt omdat de tekeningen voor de medewerkers onleesbaar zijn. Productinformatie gaat van PLM naar ERP voor inkoop en productie.
Overzicht business applicaties praktijkvoorbeeld low-code applicaties
Overzicht business applicaties

IT-landschap: low-code applicaties

Omdat dit maakbedrijf gebruik maakt  van cloud ERP heeft ditbedrijf  twee keer per jaar te maken met een verplichte release. Om zo schaalbaar mogelijk te blijven en minimale afhankelijkheid met de leverancier te hebben, zit er geen maatwerk in de drie core business applicaties. Echter zijn een aantal acties heel lastig te doen in de core applicaties. Om het werk van de werknemers te vereenvoudigen en om vele Excel-spreadsheets te voorkomen, heeft het bedrijf een set van vier low-code applicaties ontwikkeld:

  1. Bepalen van kostprijs. Door de afdeling verkoop binnendienst moet regelmatig een kostprijs worden berekend. Het ERP ondersteunt dit beperkt omdat het alleen kijkt naar de letterlijke kostprijs van het product, maar niet kan omgaan met de extra toeslagen voor marge, transport etc. De ontwikkelde low-code applicatie gebruikt de kostprijsberekening uit ERP, maar kan door middel van variabelen hier extra toeslagen bovenop doen. Deze prijs wordt gebruikt in de offertes (uit CRM) en wordt opgeslagen op SharePoint.
  2. Loggen productietijden. Om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke kosten van een order, wil het bedrijf graag de tijden dat de machines in de fabriek gebruikt worden loggen. Deze tijden kunnen worden opgeslagen in ERP, maar de interface is niet gebruiksvriendelijk. Daarom heeft dit maakbedrijf een low-code applicatie ontwikkeld waarbij eenvoudig de productieorder gescand kan worden. Met behulp van twee eenvoudige knoppen kan het loggen van de productietijd worden aangezet en gestopt. Hierdoor kan iedereen op de productievloer het gebruiken, terwijl de data wel in ERP wordt opgeslagen en beschikbaar is voor analyses.
  3. De afdeling verkoop binnen- en buitendienst wordt vaak gebeld met vragen van klanten hoe het gaat met de bestelling. Deze informatie is beschikbaar in ERP, maar het telkens opzoeken kost veel tijd. Daarom heeft het bedrijf een klantenportaal ontwikkeld, waarbij de klant kan inzien wat de status is van de bestelling en wanneer het geleverd wordt.
  4. Field serviceportaal. Als er onderhoud moet plaatsvinden, moet de monteur makkelijk de gegevens van de machine kunnen opvragen. Hij kan echter slecht overweg met het PLM-systeem, gezien alle informatie die erin staat. Via het field service portaal kan hij met behulp van de unieke productcode de voor hem belangrijke gegevens opvragen en visualiseren. Hierdoor kan hij efficiënt zijn werk doen op locatie.
Totale IT-landschap praktijkvoorbeeld low-code applicaties
Het totale IT-landschap

De gezonde mix

Dit bedrijf heeft bij alle ontwikkelde applicaties ervoor gekozen dat de data in de core business applicaties wordt opgeslagen. Hierdoor weet je zeker dat de integriteit van de data bewaard blijft, je rapportages betrouwbaar blijven en er geen onverwachte effecten komen.  Ze zijn echter wel schaalbaar en flexibel naar de toekomst door de low-code applicaties bovenop het bestaande IT-landschap. De low-code applicaties kunnen relatief eenvoudig mee in de verplichte releasewissel(s) van de business applicaties. Bij Mobina noemen wij dat de gezonde mix.

Nog een andere case study lezen over de toepassingen van low-code? Lees dan dit artikel over hoe Heineken het low-code platform van Microsoft inzet.

In de volgende blog gaan we in op de organisatorische aspecten rondom het ontwikkelen van low-code applicaties en het belang van een goede platformkeuze.

Ook een toekomstbestendig en competitief bedrijf?