Blog 2: onderhoud ERP opgezegd – een thema voor de directietafel

In de vorige blog hebben we de krachten bij ERP-softwareleveranciers beschreven die ertoe leiden dat steeds meer bedrijven geconfronteerd worden met de aankondiging: vanaf datum X wordt jouw (on premise) ERP-versie niet langer ondersteund. ERP is voor industriële bedrijven de aorta om de juiste producten op tijd de deur uit te krijgen, en hiervoor het geld te innen. Ook de overvloed aan berichten omtrent risico’s in cybersecurity versterken de zorg voor een systeem zonder onderhoud. In deze blog bespreken we waarom een aankondiging van de ERP-leverancier een thema voor de directie is. 

ERP bespreken aan de directietafel

Ruim 3 decennia hebben de ervaring gebracht dat een ERP-vraagstuk ‘Chef Sache’ is. De koers met ERP, maar vooral het zorgdragen dat vernieuwingen en veranderingen met deze business applicatie effectief worden, is een vraagstuk voor de directie. Dit soort vraagstukken met alle bijbehorende uitdagingen en risico’s kunnen eenvoudigweg niet functioneel ergens in de organisatie worden belegd. Kortom, de aankondiging van de ERP-leverancier als hierboven vernoemd, komt bij voorkeur op de agenda van de directie/board/managementteam. De volgende vragen kan men zich daar vervolgens stellen:

  • Knelt het huidige ERP en is de dwang om te gaan bewegen dus eigenlijk een goede aanleiding en ‘stok achter de deur’ om een verbeterslag te initiëren?
  • Gebruik ik mijn ERP krachtig? Sluiten mijn processen aan bij de filosofie van ERP, dus een helder end-to-end karakter, dwars door functionele silo’s die er mogelijk zijn binnen de organisatie?
  • Hoe staat het met de ‘cost-of-ownership’: wat kost het ERP mij vandaag de dag en staan we dicht bij de benchmark in onze industrie? Wanneer ik meer oplossingen onder mijn dak heb, kan de gedwongen migratie van één ook een goede aanleiding zijn te gaan harmoniseren?
  • Hoe beïnvloedt een ERP-project mijn klanten en leveranciers, en kan ik hier kansen uit creëren? Hoe beheers ik de risico’s?
  • Hoe regel ik een ERP-project in, qua resources? Hoe past het binnen mijn totale portfolio aan cruciale projecten die op stapel staan?
  • Hoe classificeer ik de relatie met mijn ERP-leverancier? Welke hefbomen kan ik benutten en waar zal eerst aan de relatie moeten worden gewerkt?

De twee dimensies om sturing aan te geven

Dergelijke vragen vereisen op minimaal twee dimensies visie, strategie en een concrete aanpak:

  • Business applicaties waaronder ERP als strategisch en tactisch wapen voor mijn bedrijf.
    Hoe borg ik dat ik informatietechnologie optimaal inzet om efficiënt te zijn in mijn administratieve processen, slagvaardig naar mijn klanten, werkkapitaal te minimaliseren en mijn leverbetrouwbaarheid ‘top-of-the-bill’ is?
  • IT-strategie
    Hoe wil ik de migratie naar de cloud binnen mijn bedrijf doen plaatsvinden? Hoe gaat mijn applicatielandschap eruitzien? Hoe ga ik integreren? Hoe ga ik ‘smart’ worden en ontwikkelingen als AI toepassen?
ERP thema directie

Wie zet ik erbij aan tafel?

De functie die bovenstaande twee vragen eigenlijk bij elkaar moet brengen is die van CIO – Chief Information Officer. Tevens borgt de CIO dat deze vraagstukken inhoudelijk en begrijpelijk op de bestuurstafel komen. Echter de meeste bedrijven ontberen een CIO, helemaal in het middensegment en de kleinere bedrijven. Voor producerende bedrijven is het nog een extra uitdaging dergelijke rollen ingevuld te krijgen; de aard van het primaire proces (fysieke machines) brengt een extra dimensie van automatisering met zich mee.

Twee uitwegen c.q. oplossingsrichtingen dienen zich aan:

  • Een interim CIO die gedurende een zekere periode parttime de directie (met bevoegdheden) komt versterken
  • Een vertrouwensadviseur die aanschuift aan de directietafel en helpt de juiste antwoorden op de vragen te vinden. De adviseur helpt ook om professionals binnen en buiten de organisatie te vinden die één en ander tot uitvoer moeten brengen.

De leverancier van het ERP kan uitstekend meedenken, maar hier kan het vraagstuk niet worden neergelegd. Zij zijn gespecialiseerd in hun product te mappen naar een proces en organisatie die weet wat ze wil. Dit moet bij de onderneming vandaan komen.

In de volgende blog wordt ingegaan op de typische vraagstukken die op tafel komen wanneer je naar een ERP SaaS (cloud) oplossing moet bewegen.

Wil jij ERP ook als thema op jouw directietafel hebben liggen?

Heb je niet de juiste persoon in jouw directie/MT om als CIO te fungeren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. In meerdere industriële bedrijven heeft Mobina directies ondersteund als adviseur of interim CIO bij vraagstukken rondom business applicaties zoals ERP.

Mobina
Mastering complexity

Ook een toekomstbestendig en competitief bedrijf?