Optimalisatie van proces en IT door middel van Enterprise Architecture in het MKB: een eenvoudig framework

Enterprise Architecture (EA) biedt geweldige methoden en hulpmiddelen om de processen en IT in een organisatie op elkaar af te stemmen en te optimaliseren. Hoewel de principes van EA voornamelijk worden toegepast in grote organisaties, kan het ook van grote waarde zijn voor het MKB. Als je meer wilt weten over deze waarde, lees dan onze vorige blog over EA. In deze blog wordt besproken hoe je je eigen Enterprise Architecture kunt modelleren.

Er zijn veel bestaande EA-frameworks zoals het Zachman-frameworkArchiMate en IAF. Ze zijn allemaal erg uitgebreid en bevatten veel opties om de verschillende aspecten van een organisatie te modelleren. Ze bieden echter niet wat het MKB nodig heeft: eenvoud. Het MKB heeft een raamwerk nodig dat op een efficiënte manier kan worden ingevuld, dat gemakkelijk te begrijpen is en niet veel externe middelen nodig heeft. De genoemde frameworks bevatten echter zoveel objecten dat het een levenswerk wordt voor één werknemer die ook nog veel specifieke kennis nodig heeft om dit te begrijpen.

Wat moet een eenvoudig framework omvatten?

Zoals gezegd, bestaande frameworks zijn te complex door het overweldigende aantal verschillende objecten die zijn gemodelleerd. Om een ​​Enterprise Architecture eenvoudiger te maken en te begrijpen, is het daarom van groot belang om dit aantal te verminderen.

Laten we de basis van alle frameworks bekijken. Oorspronkelijk werden ze ontwikkeld als hulpmiddel voor de afstemming van processen en IT en verdeeld in drie lagen van een piramide: technologie, applicatie en business.

Figuur 1 De traditionele EA-piramide 

De laatste tijd verschuift de focus echter steeds meer naar het bedrijf als de basis (1). Bovenaan de piramide staat het WAAROM, de doelen van de organisatie. Je wilt de doelen bereiken door een solide basis te leggen via de HOE (de processen en de manier van werken ). Deze kunnen worden uitgevoerd door de WAT (software, informatie, tools, enz.) en de WIE (mensen binnen en buiten de organisatie).

Figuur 2 Het waarom als de top van de piramide 

Door te denken in de termen waarom, hoe, wat en wie, kan het gebruik van een Enterprise Architecture al een stuk eenvoudiger worden. Je hebt alleen een ander type object nodig voor elk van deze dimensies en je moet vanzelfsprekende en duidelijke namen gebruiken. Verder heb je niet veel verschillende pijlen nodig om elk verschillend type relatie te dekken; het kan meer dan genoeg zijn om één type pijl en duidelijke labels te gebruiken, zoals behoeften, conflicten, ondersteuning, uitvoeringen, enz.

Kortom, door te beginnen met deze eenvoudige dimensies (waarom, hoe, wat en wie) kun je al gemakkelijk een Enterprise Architecture maken. Je kunt nog steeds de andere kaders gebruiken als inspiratie, maar deze dimensies dekken de basis.

(1) Bernaert, M., Poels, G., Snoeck, M., & Backer, M. (2013). Enterprise Architecture for Small and Medium-Sized Enterprises: A Starting Point for Bringing EA to SMEs, Based on Adoption Models. Information Systems for Small and Medium-sized Enterprises: State of Art of IS Research in SMEs.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen

Ook een toekomstbestendig en competitief bedrijf?