Geschreven door Valerija Olsevska
Om de winstgevendheid te waarborgen, en om te voldoen aan de marktvraag om een snelle respons en kortere doorlooptijd, zoeken steeds meer engineer-to-order (ETO) bedrijven naar nieuwe wijzen van productbenadering. Hoewel het eindproduct waarschijnlijk voldoet aan alle vergaande behoeften van een klant, is ETO tijdrovend, staat de kostprijs vaak onder druk, zijn faalkosten gebruikelijk en schaalvergroting van het bedrijf is bijna onmogelijk. Hierdoor hebben de onderwerpen productmodulariteit en -configuratie de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. Neem een voorbeeld aan ABB E-configurator, Damen modular barge configurator, de Broshuis case, of aan de modular house configurator Habitat 21.
Er worden verschillende aanduidingen voor deze ontwikkeling gebruikt. Sommigen noemen het mass customizaton of smart customization, wij noemen het liever een CTO-benadering (configure-to-order). Om CTO mogelijk te maken, worden modulaire en geparametriseerde productconcepten gebruikt, waarbij alle beoogde componenten kunnen matchen. Waar je met ETO voor elke klantorder (opnieuw) een ontwerp maakt, compileer je met CTO elke bestelling uit bestaande blokken met behulp van een productconfigurator. Met de overstap naar een CTO-benadering introduceer je fundamenteel nieuwe concepten kamerbreed in je bedrijf.
Productmodulariteit
Om modulariteit en configureerbaarheid te ondersteunen is de definitie van product opnieuw ontworpen en “gestandaardiseerd”. Een voorwaarde hiervoor is de standaardisatie van de kerntechnologie. Als je bijvoorbeeld een machinebouwer bent, moet je je mechanische, elektrische en mechatronische technologie standaardiseren in een samenhangend ontwerp en bouwstenen. In sommige ETO-bedrijven kan de focus liggen op standaardisatie van delen van het totale product; met andere woorden, slechts een deel van de totale productoplossing is vooraf gedefinieerd.
Verschillende gezichtspunten van het product moeten worden ondersteund: (1) technisch perspectief (2) productie perspectief, en (3) klanten/sales perspectief (als sales configurator van toepassing is). De vereisten voor deze weergaven verschillen doorgaans aanzienlijk. Als gevolg hiervan worden verschillende productstructuren gecreëerd. Structuren voor verkoop zijn bijvoorbeeld gericht op wat het product kan doen en technische structuren zijn ontworpen voor eenvoudige productie.
Productconfigurator
Een productconfigurator is verantwoordelijk voor de conversie van klanteisen naar een unieke productstructuur. De markt van configurators kan verwarrend zijn (Autodesk categoriseert zelfs 4 soorten configurators). Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen twee categorieën: sales of commerciële configurators en technische productconfigurators. In principe zijn ze hetzelfde en gebruiken ze dezelfde geconfigureerde bron van productgegevens, bijvoorbeeld het PDM-systeem. Echter, de technische configurator gaat verder (zonder opnieuw dezelfde gegevens in te voeren) met de output van de sales configurator. De output van de sales configurator bestaat uit offertes en doorlooptijd – levertijd, en de technische productconfigurator creëert de informatie met betrekking tot product engineering en productie (stuklijst, routing en zelfs CAD-tekeningen). De technische configurator wordt typisch intern gebruikt om een aangepast product te verifiëren, te valideren en om alle opties te voltooien die niet in de sales configurator konden worden gemaakt.
Configuratie proces
Het configuratieproces is opgesplitst in twee fasen: (1) verkoop en (2) technische configuraties. Beide fasen kunnen worden ondersteund door een product configurator; maar elke fase vereist afzonderlijke functionaliteiten (en soms zelfs verschillende systemen). De koppeling tussen twee configuraties is vaak een uitdaging. Door ervoor te zorgen dat de sales configuratie correct wordt gegenereerd, is de rest van het proces vrij eenvoudig (met mogelijkheid tot automatisering). Als er geen sales configurator is, is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de sales ingenieur om de behoeften van de klant te vertalen.
Bij voorkeur is de klant de gebruiker van de sales configurator, bijvoorbeeld op de website van het bedrijf. Het gedrag van de klant op de website tijdens de configuratie biedt veel inzichten in de behoeften en emoties van de klant.
IT-infrastructuur
Idealiter zou het CTO-concept consistent moeten zijn tussen engineering, sales en productie. Configurators leveren pas waarde op bij een goede integratie met andere IT-systemen. Een configurator moet reflecteren op wat ingenieurs in PLM/PDM hebben gedefinieerd en tegelijkertijd in real time laten zien wat volgens ERP de productie kan bouwen. Wanneer je bestaande ERP is gebaseerd op project gestuurde activiteiten, zul je je planningslogica en de ondersteuning in ERP moeten herzien om precieze levertijden te kunnen afgeven.
Belangrijk om te onthouden …
Of het nu gaat om een overstap van ETO naar CTO of een andere overstap, vaak is het geval dat oude gewoonten in het bedrijf de belangrijkste hindernissen zijn voor een nieuwe systematiek. Zo zal regelmatig worden opgeworpen dat klantbehoeften die met ETO konden worden gerealiseerd, niet met standaardisatie kunnen worden vervuld. CTO gaat echter niet over het beperken van de vrijheid van ingenieurs, maar veel meer over hoe je je product beheert en als oplossing aan klanten presenteert. Het topmanagement wordt uiterst op de proef om deze beweging te initiëren, te beheren en te beheersen. Het gaat veel verder dab een projectleider aan te stellen of het op de agenda van de manager engineering te plaatsen.
Hoe kunnen wij jou helpen?
Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen